Facebook avviser at forfatter Tom Egeland ble kastet ut fordi han kritiserte nettsamfunnet.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Slik lyder Facebooks standard om nakenhet:
«Noen ganger deler folk innhold som viser nakenhet, i forbindelse med bevisstgjøringskampanjer eller kunstneriske prosjekter. Vi begrenser visningen av nakenhet fordi enkelte grupper i vårt globale samfunn er spesielt følsomme overfor denne typen innhold – spesielt på grunn av deres kulturelle bakgrunn eller alder. For å kunne behandle folk rettferdig og svare raskt på rapporter er det avgjørende at vi har retningslinjer som våre team anvender på en ensartet måte når de gjennomgår innhold, uansett hvor i verden de er. Som følge av dette kan retningslinjene våre noen gang være litt mer stivbente enn vi ønsker og begrense innhold som deles av legitime grunner. Vi jobber hele tiden for å bli bedre på å evaluere dette innholdet og å håndheve standardene våre.
Vi fjerner bilder av personer som viser kjønnsorganer eller som fokuserer på fullstendig blottede rumper. Vi begrenser også noen bilder av kvinnebryst hvis de viser brystvorten, men vi tillater alltid bilder av kvinner som ammer barn, eller som viser arrene etter mastektomi. Vi tillater også bilder av malerier, skulpturer og annen kunst som fremstiller nakne figurer. Begrensningene for visning av både nakenhet og seksuell aktivitet gjelder også for digitalt opprettet innhold, med mindre innholdet er publisert for formål som har med undervisning, humor eller satire å gjøre. Eksplisitte bilder av samleie er forbudt. Detaljerte beskrivelser av seksuelle handlinger kan også bli fjernet.»
Vis mer
Mandag ble forfatter Tom Egeland, som har kommet med sterk kritikk av Facebook for å sensurere hans innlegg, stengt ute fra nettsamfunnet Facebook i et døgn.
Utestengelsen skyldes, ifølge Facebooks nordiske kommunikasjonssjef Peter Münster, ikke at Egeland kritiserte Facebooks innholdsretningslinjer.
Han oppfordrer til å lese gjennom nettsamfunnets Community Standards.
- Når du leser dem, vil du antagelig også legge merke til at vi har ingen regler mot kritikk av våre retningslinjer, skriver Münster i en epost.
Nettsamfunnets standarder styrer hva som kan og ikke kan legges ut.
Baserer seg på rapportering
Münster oppsummerer noen av de viktigste prinsippene slik:
- Vi baserer oss på at brukere rapporterer innhold til oss.
- Når vi blir oppmerksom på innhold som bryter med nettsamfunnets standarder, fjerner vi posten og gir folk en sjanse til å lese seg opp på reglene våre.
- I tilfeller der folk fortsetter å bryte reglene, kan vi begrense deres mulighet til å poste på Facebook for en periode.
- I alvorlige tilfeller har vi også mulighet til å kaste folk ut fra Facebook.
Oppfattet det som sensur
Den konkrete bakgrunnen for utestengelsen av Egeland mandag var at han hadde lagt ut en lenke til en artikkel i Dagsavisen om Kim Phuc og fjerningen av et ikonisk krigsbilde fra Vietnam i 1972.
Dette var en opptrapping fra Facebooks side.
Egeland ble først utsatt for nettsamfunnets inngrep da han i forrige måned la ut bildet av Phuc sammen med flere andre ikoniske krigsbilder.
20. august skrev VG at bildet av Phuc var blitt fjernet av Facebook, med henvisning til brudd på Facebooks regler om nakenhet.
På bildet flykter den gang ni år gamle Phuc naken fra et napalmangrep, og bildet fulgte med da Egeland la ut linken på Facebook.
Egeland oppfatter selv utestengelsen som at han blir sensurert fordi han kritiserer.
– Det er jo ironisk og paradoksalt, og egentlig ganske skummelt, at de ikke bare sensurerer bildet – men også kritikken av Facebook både fra Kim Phuc og meg. Selv om dette i utgangspunktet handler om publisering av bilder, er det jo også en regulær sensur av kritikk mot Facebook. Det er vanskelig å tolke det annerledes, sa Egeland til DN.no mandag.
Side full av bilder
Etter at nyheten om utestengelsen ble kjent mandag, har en lang rekke Facebook-brukere lagt ut det omstridte bildet og tagget Tom Egeland.
Siden hans er dermed full av bilder av «napalmjenta» fra 1972.
No comments:
Post a Comment