Friday, October 16, 2015

Il tempo extra gigante is not illegal – Aftenposten



SISTE: Berg-og-dalbane Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark er ikke en ulovlig etterligning fra filmen “Flåklypa Grand Prix”, ifølge dommen fra Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag ettermiddag.

Den bitre striden mellom Aukruststiftelsen og Hunderfossen familiepark på den ene siden og Caprino filmcenter på den andre siden skyldes uenighet om opphavsretten til familieparkens berg-og-dal-bane Il Tempo Extra Gigante.

Hunderfossen Familiepark lanserte i 2014 sin nyeste attraksjon, en berg- og dalbane som ligner en avlang versjon av Il Tempo Gigante, racerbilen kjent fra filmen Flåklypa Grand Prix. Attraksjonen fikk navnet Il Tempo Extra Gigante.

Hunderfossen Familiepark søkte Aukruststiftelsen om tillatelse til bruke Kjell Aukrusts gamle tegninger av bilen til å lage berg- og dalbanen. Tillatelse ble innvilget.

Caprino Filmcenter saksøkte Hunderfossen Familiepark. De hevder tegningen som ble brukt ikke var Aukrusts originale, som ble tegnet i 1968, men en tegning Aukrust baserte på en modell Caprino laget av bilen i samarbeid med filmmann og oppfinner Bjarne Sandemose noen år senere. Blant bevisene er at radaren og andre bildeler som ikke var på den originale tegningen er med på berg- og dalbanen.

Kjell Aukrust

Født i Alvdal i 1920, døde i 2002.

Begynte i snekkerlære, men bare 16 år gammel begynte han på Statens håndverks- og kunstindustriskole.

I de første etterkrigsårene jobbet han som tegner og illustratør. Etterhvert begynte han også å skrive, illustrert med egne tegninger. Hans første bok, Simen, kom i 1958.

Med humor og stor fantasi skapte han moderne eventyr og introduserte figurer som skjæren Solan og pinnsvinet Ludvig.

Noen av hans mest kjente bøker er serien om livet i fjellbygda Flåklypa, som senere skulle danne grunnlaget for spillefilmen Flåklypa Grand Prix.

Kilde: Norsk biografisk leksikon

Ivo Caprino

Født i Oslo i 1920, døde i 2001. Slektsnavnet kommer fra Sardinia.

Etter et avbrutt arkitektstudium begynte han i 1942 i farens møbelverksted, hvor han arbeidet til 1952.

Debuten som filmskaper hadde han med dukkefilmen Tim og Tøffe.

Caprino utviklet et patentert system som gjorde det mulig å bevege figurene kontinuerlig foran kameraet – en hemmelighet som først ble avslørt for publikum i 1993.

Filmatiserte en rekke folkeeventyr samt flere av Torbjørn Egners fortellinger, som Karius og Baktus.

Hans største suksess og hovedverk er Flåklypa Grand Prix fra 1975.

Ivo Caprino døde i 2001.

Kilde: Norsk biografisk leksikon

Flåklypa Grand Prix

Filmen Flåklypa Grand Prix, som hadde première 28. august 1975, er tidenes største norske filmsuksess. Ca. 5,5 millioner mennesker har sett den på kino. I tillegg er den vist på TV i en rekke land.

Filmen handler om et billøp i den oppdiktede fjellbygda Flåklypa. Persongalleriet er basert på Kjell Aukrusts persongalleri fra fortellingene om Flåklypa.

Filmen ble produsert og regissert av Ivo Caprino. Manuskriptet til filmen ble utarbeidet i fellesskap av Ivo Caprino, hans sønn Remo, Kjell Aukrust og journalisten Kjell Syversen.

Kilde: Wikipedia

Hunderfossen Familiepark søkte Aukruststiftelsen om tillatelse til bruke Kjell Aukrusts gamle tegninger av bilen til å lage berg-og-dal-banen. Tillatelse ble innvilget.

-Tegningene bærer preg av Kjell Aukrust

Advokat Are Stenvik i BAHR representerte Aukrust-familien.

- Vi er naturlig nok svært tilfreds med reslutatet, sier Stenvik og karakteriserer dommen som lang og grundig.

Selve rettsaken tok åtte dager, og det ble brukt tid på Kjell Aukrust sine tegninger. Dommen er på 50 sider.

- Det ble lagt vekt på at Kjell Aukrust var engasjert i arbeidet med å lage bilen og de andre figurene. Tegningen bærer et klart preg av hans kunstneriske personlighet.  Retten kom til at tegningene var det Aukrust som skapte og hadde opphavsrett til alene, sier Stenvik.



Caprino Filmcenter mener at attraksjonen er en ulovlig produktetterligning, og har krevet at Hunderfossen stenger den. Filmsenteret mener at utformingen er basert på bilen som ble laget til spillefilmen Flåklypa Grand Prix og at Caprino Filmcenter og Aukruststiftelsen derfor har felles opphavsrett.

Stridens kjerne

Aukruststiftelsen mener at berg-og-dal-banen er laget etter Kjell Aukrusts originale tegning som ble publisert i Adresseavisen i 1968, under navnet Reodor V-20. Det er enighet om at Aukruststiftelsen alene har opphavsretten til denne tegningen.

Senere tegnet Kjell Aukrust en omarbeidet versjon av den første tegningen, hvor han tilføyde blant annet det såkalte «dioptersiktet» på panseret (for «peiling av tilfeldige fotgjengere»), radar, bremsekloss og en «blodbank» av reagensrør. Aukruststiftelsen hevder denne tegningen må ha blitt laget før filmopptakene, fordi tegningen figurerer som rekvisitt i filmen.

Caprino filmcenter mener derimot at den andre tegningen er en etterligning av den tredimensjonale filmbilen, som ble skapt av Ivo Caprino i samarbeid med Bjarne Sandemose. Her er en annen versjon av tegningen:

Rettssaken har gått i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment