Friday, October 23, 2015

Not always steady, James. – Aftenposten



Noen* har ment at alle James Bond-filmene gjennom mer enn 50 år kan oppsummeres med fem ord. Bond jakter. Bond dreper. Sex.

Trolig er det mer treffende å tilføye ett til: Drikk. Nå er det en ny Bond-film på vei til et lerret nær deg, 30. oktober er det verdenspremière. Og du kan være sikker på mer enn én ting. Det kommer til å gå i raske biler, slemme skurker, pene/farlige kvinner – og alkohol.

Det er et under at han har greit å plaffe ned så mange skurker etter å ha tyllet i seg de sterke Martini-drinkene han har tydd til i så mange filmer. Og det etter å ha snudd på hodet den eneste måten bartendereksperter mener er korrekt serveringsmetode: Stirred, not shaken. Hvis du rister en Martini, som Bond ber om i bestillingen «shaken, not stirred», smaker den mer grumsete. En mulig stilfeil for en kar som dresser seg i Savile Row-gevanter. Men vent: I Spectre er det Tom Ford som gjelder.

Produktplasseringer en masse

Det vi vet om Bond-vanene i Spectre – som den nye filmen heter – er at Bond kjører en Aston Martin DB10, han bærer en Omega Seamaster 300 Limited Edition og vifter med noe ekspertene mener er en Heckler & Koch VP9 pistol. At han bruker Vuarnet solbriller. At han på poster-bildet har på seg en N. Peal-pologenser. Og at han drikker – ja, han faktisk heller i glasset selv – en polsk vodka av typen Belvedere.

Stolichnaya, som han har tydd til før, er ute. Kjøpt ut, fordi filmene er fulle av produktplasseringer for alt fra klokker og klær til biler og alkohol.

Belvedere skal ha betalt masse penger for at Daniel Craig, som spiller Bond for tiden, selv lager en drink. Det er uvisst om det blir en Vodka Martini eller noe annet. Men det er i hvert fall første gang han selv lager den.

Også champagnemerket Bollinger er med. Det samme er rødvinen Ch. Angelus fra St.Emilion. Begge er gjengangere og har å gjøre med at Broccoli-familien som produserer filmserien, har hatt personlige kontakter med eierne. Og fått penger av dem.





Bond som “übersnobb”.

Bonds drikkevalg gjennom historien bærer mange preg av britisk overklasse-snobberi. Men kan nesten kalle ham “über-snobb”. Kinopublikum skal gispe over hans ekstraordinært lure og intrikate valg. Poenget er å strø om seg med navn som folk såvidt har hørt om. I dag ville han nok måtte velge noe mer sært og nerdete. Men for Bond-forfatter Ian Fleming var dette det ypperste som lot seg skaffe. Den gang og nå.

Allerede i den første filmen, Dr. No fra 1962, blir Bond alias Sean Connery servert en Dom Pérignon 1955 Champagne. Men selv foretrekker han ’53, som han sier. Korrekt. 53 er bedre, bortsett fra at en snobb alltid foretrekker noe annet enn det han faktisk får.

For: Allerede i neste film, Thunderball fra 1965, hygger han seg med en ’55 uten å klage. Hva er skjedd?

Da Sean Connery i 1971 gjør comeback i Diamonds are forever etter George Lazenby’s miserable forestilling i filmen før, begynner han bare ni minutter uti filmen å drikke en solera Sherry 1851. Ikke mye actionhelt over det valget og litt gammelmannsaktig, men her får Bond vist at han vet at Sherry ikke vanligvis har årgang, men at året man starter med en sherry-batch, som senere blir påfylt nye årganger i et solera-system, kan angis.

En time og 33 minutter ut i The Man with the Golden Gun fra 1974 er Bond alias Roger Moore vin-snobb igjen. Da får han tilbud om en Dom Pérignon 1964. Men sier at han heller foretrekker en ’62. Unødvendig, for ’64 er ansett som bedre.

Fra 1985 med A View to a Kill er Bond i et mer moderne landskap. Da skal han ha en ti år gammel Bollinger ’75 R.D. Her er friskhet mer enn overmodenhet i høysetet.

Det merkeligste valget tar Bond alias Brosnan i Die Another Day fra 2002. Da skal han ha en 1961 Bollinger Grande Annee. Sært å velge en 41 år gammel sjampis som er et sjansespill, med mindre den kommer rett fra husets kjeller. Og det gjør den ikke.

Rødvin i viktig rolle

En Château Mouton-Rotschild blir et spørsmål om liv og død da Sean Connery i Diamonds are Forever redder livet og avslører to kjeltringer på grunn av deres manglende vinkunnskap. Han sitter i lugaren om bord på et cruiseskip sammen med sin kvinne “du jour”. Inn kommer servitøren og vinkelneren. Bond lukter lunten. Og korken. Tar en sipp:

- Vinen er ganske utmerket, men for et slikt stort måltid ville jeg ha forventet meg en Bordeaux-vin (a Claret), sier Bond.

- Selvsagt, dessverre har vi lite Bordeaux på lager, sier vinkelner-skurken.

Dermed blir skurken kontant ekspedert, fordi en ekte vinkelner ville ha visst at Mouton-Rotschild var en Bordeaux (Claret).

(*En artikkelforfatter i The Times)

Kilder til denne saken er bl.a.:

The Times, The Guardian, James Bond Lifestyle, Bollinger, Ign.com

David Leigh: The Complete Guide to the Drinks of James Bond. (Bok, 2010)

YouTube (Der ligger det klipp fra alle drikkescenene).

Aÿ, Champagne.

Det er mye smakskrutt i en Bollinger. Jeg sitter inne på smakerommet i den lille husklyngen utenfor Epernay som heter Aÿ og sipper deres siste Grande Annee. Og R.D. James Bonds favorittdråper. Den søte lille hovedbygningen i to etasjer har en små-majestetisk stentrapp opp på hver side.

Jeg har trasket gjennom kalde undergrunnskjellere hvor menn i lange lærforklær snur flaskene en kvart omdreining hver gang og samtidig skyver dem stadig litt lenger nedover med halsen slik at bunnfallet og gjærcellene samler seg ytterst i halsen, klare for et kuldebad, åpning av de foreløpige korkene, ut med bermen, inn med litt sukker og ny korking. Degorsjering, som dette heter.

I bøkkerverkstedet henger store, litt falmede plakater fra gamle Bondfilmer.

Husstilen i et Champagne-hus skal man alltid kunne finne i deres rimeligste tapning. I dette tilfelle Special Cuvee. Mye smak her. Flere årsaker: Huset prøver å unngå malolaktisk gjæring. Eplesyrene blir ikke omdannet til melkesyre og får være med inn i flasken. Samtidig blir basevinene fatgjæret. Det gir en viss oksidasjon, sammen med litt krydder og balanserer ut syrevirkningen. Man får altså både solid friskhet og mye smak. Også det store innslaget av mørke druer, 60 prosent Pinot Noir, 15 Pinot Meunier og resten Chardonnay gjør sitt til kraften.

Jo mer Chardonnay i miksen, desto mer elegant blir vinen, men jo mindre trøkk får den.

Grande Annee og R.D.

Bollinger har tre hovedchampagner. Special Cuvee, Grande Annee og R.D. Bond har vekslet mellom Grande Annee (GA) og R.D. i filmene. Jeg har talt 6 GA og 7 R.D.-forekomster.

Karakter 6 Hvite glass

3488501 Bollinger R.D. Extra Brut 2002. Kr 1500,-, 96 poeng

R.D. – står for “récemment dégorgé”, altså nylig degorsjert og er alltid en årgangsvin. Viktigst er det at vinen har 12 år på bunnfallet, noe som gir en litt mer kremete og moden stil. Tre gram sukkerdosage. Kanskje historiens beste årgang. Gul mot strågrønn på farge, friske, grønne epler på duft, samme i smak, svake limetoner i smaken som også er elegant og avbalansert, mineraler. Svakt kremete. Ørlite lukket. Trolig på toppen om 10-15-20 år. BU. Temp: 8–10. Drikk: 2020–2035. Alk. 12

Karakter 6 Hvite glass

87901 Bollinger Special Cuvée Brut. Kr 408,90, 90 poeng

Årgangsmiks, de eldste 15 år gamle. Lys strågul, duft av melon, eple og fersken, mest gule epler, ørlite rødt epleskall, ganske kompleks med åpen steinfruktsmak, godt balansert. Relativt kremete i stilen. Litt krydret også. God fylde. Herlig Champagne. BA. Drikk: Nå. Temp 6–8. Alk 12

Karakter 6 Hvite glass

680001 Bollinger Grande Année 2005, Champagne. 94 poeng

Laget av de beste årgangene, 95 prosent fra Grand Cru-vinmarker. Bare 6 gram sukkerdosage. Ni år på bunnfallet. Mer utadvendt, mer rødbærsfrukt, røde epler, mer moden på dette stadiet. Gode mineraler. Tørket gress og masse bakt brød og brøddeig i aromabildet. Ganske åpen nå. BU. Drikk: Nå. Temp: 7–9. Alk. 12

Alternative nerde-dråper til neste Bond-generasjon

Bond har bare vært innom fire merker. Dom Perignon, Taittinger, Krug og Bollinger. Krug er bare drukket én gang. Av Sean Connery i filmen “On her Majesty’s Secret Service”.

Langt færre har hørt om dem, men det er også andre Champagne-hus som satser på lang lagring på bunnfallet. Henriot er ett av dem. Ikke så berømt. Men veldig bra. Og mye billigere. Toppversjonen er en 1998 Cuvee des Enchanteleurs, utsolgt på Polet.

6 Hvite glass

5701001 Henriot Souverain Champagne, Frankrike. Kr 339,- 89 poeng

Dette er en flott, kremete Champagne med modne, gule epler, nøtter, toast, bra fylde og et langt, komplekst smaksbilde med 60/40 Pinot Noir/Chardonnay. BA. Drikk: Nå. Temp: 6–8. Alk. 12

Budsjett-Bond

Karakter 6 Røde glass

9099801 Delorme Blanc de Noirs 2013, Bourgogne. Kr 159,90, 84 poeng

Flott billig-musserende! Dette er en Cremant, lys kobberfarget, duft av varme jordbær, røde plommer, mye smak, klart i rødbærsfruktig retning. Kjeks i midtpartiet. God fylde. Kan også drikkes til lammekoteletter. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7. Alk: 12

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment