Thursday, August 25, 2016

West Indian Ocean Coelacanth Dory in breathless pursuit – Aftenbladet.no

Viktigheten av familie, venner, røtter og samhold er igjen temaet når Disney og Pixar etter 13 år følger opp den utrolige suksessen “Oppdrag Nemo”. Ikke akkurat noe nytt der i gården, altså.

(Finding Dory)

Animasjon/Familiefilm

USA 2016

Regi: Andrew Stanton

Norske stemmer: Siw Anita Andersen, Dennis Storhøi, Trond-Viggo Torgersen m.fl.

1 time 42 min.

6 år

Anmeldelsen av “Oppdrag Nemo”:  Farvel, fiskemiddager!

Forrige gang var den blå kirurgfisken Dory en sjarmbombe av en bifigur i jakten på å få Nemo hjem fra fangenskap. Denne gangen er det Dory selv som står i sentrum for en minst like strabasiøs og nesten umulig jakt. Og en ny rollefigur stjeler store deler av showet: den sleske, men ganske så godhjerta kameleonblekkspruten Hank.

Mer av alt i kopien

For dem som har “Nemo” fra 2003 under huden, vil plottet i “Oppdrag Dory” nærmest framstå som en blåkopi. Og som i kopifilmer flest, pøses det på med litt mer av alt det som ga suksess sist. Det er svakheten med “Oppdrag Dory”: for mye action, for mye roping og for mye kamp om tiden gir et mettende, heseblesende totalinntrykk. Men bevares: her er nok å gledes og fascineres over også.

For nye seere vil nok “Oppdrag Dory” fjetre minst like mye som “Oppdrag Nemo” gjorde i sin tid. Den mystiske verdenen under havet veksler igjen mellom å være et fargesprakende paradis for familie og venner, og et mørkere, dypere sted der farer og fiender truer. Verken jungel eller istid kan måle seg med livet under vann i animasjonsfilm!

Mer animasjon fra Disney og Pixar:

Den gode dinosaur: Søt dinosaurgutt finner seg sjæl 



Innsiden ut: Animert hjernefest

Vi har sett mye flott animasjon i årene som har gått, men dette er virkelig toppklasse, selv om grepene er velkjente. Fiske- og dyregalleriet er sprudlende, skremmende, optimistisk, håpløst og hjertevarmt, alt etter behov. Og det som står på spill for våre kjære gullfisker får oss seere til å føle sterkt og intenst for dem.

Trøbbel med gullfiskhukommelsen

Det å ha en såkalt “gullfiskhukommelse”, slik at kortidsminnet viskes ut hele tiden, er selvsagt ikke så enkelt, heller ikke for en gullfisk. Til tross for at Dorys foreldre har gjort alt for å lære Dory enkle huskeregler slik at hun skal være trygg, greier hun å rote seg bort. Mens hun leter febrilsk etter foreldrene og hjemmet, har hun heldigvis selskap av de to klovnefiskene Merlin og Nemo. Men akkurat da små assosiasjoner vekker til live glimt fra fortiden i Dorys hukommelse, så skjer det med henne som skjedde med Nemo sist: hun blir fanget av mennesker. På det marine instituttet der hun havner (og fjellklatreren Cecilie Skog av uklare årsaker har fått en sentral rolle) truer mange forskjellige skjebner. Dermed må Merlin og Nemo gjøre alt for å finne igjen Dory. Det blir igjen full action. Nye medhjelpere og motstandere dukker opp. Noen er velkjente animasjonsbifigurer, andre får mer kjøtt på personligheten.

For eksempel den svært så fascinerende Hank, blekkspruten Dory blir kjent med på marininstituttet, og som kan gå i ett med et hvert tapet når han vil. Blir det Hank som får sin egen film neste gang?

Mindre stress og mer latter

Mellom alle de actionfylte og heseblesende lete-eventyrene som våre svømmedyktige venner er opptatt av, får vi noen litt mer følelsesladde pustepauser. Et par lattervekkende episoder finnes også. Men det kunne gjort seg med mer latter og mindre stress, sånn helhetlig sett.

Denne anmeldelsen er basert på 2D-versjonen med norsk tale. I originalen er det Ellen DeGeneres som låner stemme til Dory, en innsats mange har kalt tidenes beste. Siw Anita Andersen gjør med sin stemme Dory litt gneldrete i den norske versjonen, noe som igjen forsterker det litt heseblesende inntrykket. Dermed kan altså originalen ha en litt annen stemning.

Andre filmer på kino nå:

Mike og Dave trenger damer: To rølpete duster må ta seg sammen

Løvekvinnen: Utfordrer vårt skjønnhetsideal

Suicide Squad: Suicide Squad: Skurkene som kom inn fra kulden

Bad moms: Perfekt kamp mot det perfekte

Jason Bourne: Stilren actionkavalkade fra dataalderen

Star Trek Beyond: Likegyldig fjernt fra vår verden

The Shallows: «The Shallows»: Herlig nervepirrende om uheldig surfers haisommer

War Dogs: I våpensmuglernes lyssky verden

LikeTweet

No comments:

Post a Comment