Bannlyst av paven og tap av en reklamekontrakt med Pepsi verdt 5 millioner dollar. Madonnas «Like A Prayer» sjokkerte med brennende kors, blødende sår i håndflatene og forføring av en svart helgen i kirka. Jeg var 11 år og nyfrelst fan. 26 år seinere kommer norske Tooji med en video som likner hennes, og møter like sterke reaksjoner.
Tooji entrer ei kirke med et slags flashback av at han og presten kysser, før sistnevnte kaster ham ut. Symbolikken er overtydelig: Det er ikke plass for den homofile kjærligheten i kirkerommet. Så følger en drømmeaktig scene der de to forenes likevel, nakne nettopp i guds hus. Et bibelord om å tilgi er gjentatte ganger i fokus. Når de to avslutningsvis omfavner hverandre, brer guddommelige vinger seg rundt dem.
«Father» er årets Oslo Pride-låt, ved lanseringen står Tooji for første gang åpent fram som homofil. Budskapet er en kraftfull markering fra en ung barnevernsansatt med minoritetsbakgrunn, som har innsett at han ved å fortelle om sin seksualitet kan hjelpe andre.
Biskop Ole Christian Kvarmes negative syn på homofile er velkjent fra før, han er også leder for den kirka som føler seg lurt etter utlån av kirkerommet. Kvarme reagerer selvfølgelig sterkt. At erfarne Arbeiderparti-politikere som Silje Grytten og Mina Gerhardsen gjør det samme, er overraskende. NRKs ultimatum til Tooji, om å velge mellom programlederjobben for MGP Junior og videoen, er bare trist. Den kristne, heterofile, hvite majoriteten er krenket.
De fleste av oss legger knapt lenger merke til at unge, kvinnelige artister spiller på sex, jeg har ikke registrert at Tone Damli er avskrevet som et dårlig forbilde. NRK hadde ingen problemer med Toojis forrige video, som viste like mye kropp i en annen sammenheng. For to år siden fikk daværende Newton-programleder Selda Ekiz posere lettkledd i Mann. Da Fuck for Forest simulerte sex under en gudstjeneste i Oslo ble de bøtelagt, men utløste ikke et eneste debattinnlegg.
To nakne menn i ei kirke på film har altså større sprengkraft enn et heterofilt par som simulerer sex under søndagsgudstjenesten i Domkirka. Reaksjonene viser hvorfor Toojis politiske markering er relevant. De avslører forskjellsbehandling, på godt norsk kalt diskriminering.
Den norske kirke er unntatt likestillingsloven, det er bare en måned siden Møre-biskopen ikke ville ansette en lesbisk prest. Kirkemøtet har bestemt at bare heterofile får gifte seg i kirka. Homofile er overrepresentert på selvmordsstatistikken, og vi vet at homofile som er kristne eller minoriteter ofte har det ekstra tøft.
Tooji er ikke Madonna, og Toojis åpenhet er viktigere enn provokasjonen. Men vi trenger visst mer provoserende kunst.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook.
No comments:
Post a Comment