Thursday, August 4, 2016

2 TV said no to the government’s television deal – NRK



SJEF: Olav T. Sandnes, sjefredaktør og adm. dir i TV 2, har tidligere uttalt at han heller ønsker tilskudd til produksjon av nyheter fremfor formidlingsplikt.

Foto: Paul S. Amundsen, Amundsen, Paul Sigve / NTB scanpix

TV 2 kommer ikke til å søke på regjeringens avtale om å bli kommersiell kringkaster.

Siden 1992 har TV 2 hatt en eksklusiv posisjon som eneste riksdekkende reklamefinansierte TV-kanal. Til gjengjeld ble de pålagt å ha daglige nyhetssendinger, hovedkontor i Bergen og produsere innhold for barn, unge og den samiske befolkningen.

For litt over ett år siden kom det en ny stortingsmelding om allmennkringkasting.

I den nye avtalen er de eneste forpliktelsene at kringkasteren må ha hovedsete i Bergen og daglig leveranse av nyheter.

Det er altså denne avtalen som har søknadsfrist i dag klokken 16.00.

TV 2 sier de vil søke dersom det kommer en bedre og mer langsiktig avtale.

– Vi er beredt til å søke dersom det kommer en langsiktig avtale, og vi har god tro på at det vil komme. Det var en midlertidig avtale som kom nå, noe den bar den preg av, sier Olav T. Sandnes, sjefredaktør i TV 2, til NRK.

En av grunnene til at TV 2 venter på en ny avtale, er at de vil ha noe igjen for de ekstra kostnadene som følger av allmennkringkasteroppdraget. De vil også ha større forutsigbarhet.

– Vi kan ikke påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse, sier Sandnes.

Og kanalen blir værende i Bergen, slår TV 2-sjefen fast.

– Vi står klare til å være kommersielle allmennkringkastere med hovedkontor i Bergen, også framover i tid. Det er vår plan A og plan B.



ÅPNET I 1992: Fra åpningen av TV 2 i Grieghallen i Bergen 06. september. Her: programleder Dan Børge Akerø (t.v.) sammen med statsminister Gro Harlem Brundtland og TV2-sjef Bjørn Atle Holter-Hovind.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Slag for regjeringen

Redaktøren i medienettstedet Kampanje, Knut Kristian Hauger, mener TV 2s manglende søknad er en kalddusj for regjeringen og deres mediepolitikk.



SLAG FOR REGJERINGEN: Mener Knut Kristian Hauger, redaktør i Kampanje.

Foto: Kampanje

– Dette er et slag i ansiktet for regjeringen og kulturminister Helleland. De har laget en avtaletekst og en utlysning som TV 2 ikke har bitt på. De vil nå få et ytterligere press for å komme opp med en modell som er mer attraktiv og som kan sikre en kommersiell allmennkringkaster med hovedsete i Bergen. Dette med forbehold om at det ikke dukker opp andre søkere, men det vil overraske meg, sier Hauger til NRK.

Hvorfor er det viktig for regjeringen å ha en kommersiell allmennkringkaster?

– Det har historisk vært viktig å ha et korrektiv og en konkurrent til NRK. Jeg vil også si at det i et lite kultursamfunn som Norge er viktig at vi har norske medieaktører som speiler det norske samfunnet og tilbyr lokalt produsert innhold. Og da kanskje særlig i en tid hvor det flommer over av store internasjonale aktører, sier Hauger.

Kulturdepartementet har foreløpig ikke svart på NRKs henvendelser eller om dette er et slag i ansiktet for kulturministeren, men skriver følgende i en pressemelding:

– Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland, som for tiden befinner seg i Rio de Janeiro, i en pressemelding.

Det er heller ingen andre som har søkt på konsesjonen om å bli kommersiell allmennkringkaster.

– Nedtur

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, mener nyheten må være en skuffelse for myndighetene.

– Det er en nedtur for et nesten samlet storting. TV 2 ser sikkert at det ikke er stor politisk enighet om å gi kanalen statsstøtte, sier NRKs kulturkommentator.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil komme tilbake til Stortinget med et initiativ for framtidig kommersiell allmennkringkasting.

– Neste år kommer også mediemangfoldutvalgets innstilling. Derfor har vi vært tydelige på at avtalen vi utlyste i vår var midlertidig. Jeg har forståelse for at medieaktørene i denne omgang ser ut til å ha ønsket å vente og se hva som kommer, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Les også: TV 2 vil kutte 350 millioner kroner innen 2020

Kritiserer regjeringen for å somle med TV2

Unge velger Youtube fremfor TV

LikeTweet

No comments:

Post a Comment