Friday, August 5, 2016

Seductive and pleasant SVK – Page2

SVK – Store vennlige kjempe

USA 2016

Regi: Steven Spielberg

Med: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Rebecca Hall, Penelope Wilton, Bill Hader, Jemaine Clement, Rafe Spall

Aldersgrense: 6 år

Når selveste Steven Spielberg går løs på Roald Dahls klassiske "SVK", blir det naturligvis møtt med kjempemessige forventninger. Og barneboka om den store, vennlige kjempen er da unektelig en fortelling som kler filmskaperen godt, med sin burleske og forførende kombinasjon av magisk eventyr og følelsesladde relasjoner.

Rørende vennskap

Vi møter den søvn- og foreldreløse jenta Sophie, som en natt får øye på en gigantisk skikkelse i Londons gater – og deretter blir røvet med til kjempenes land, for ikke å røpe hans eksistens til menneskene. Her oppdager hun imidlertid at han er like vennlig som han er gedigen, og at han i motsetning til sine enda større, menneskespisende artsfrender holder seg til et vegetarisk og hovedsakelig agurkbasert kosthold.

Filmskaperen har funnet enn ypperlig Sophie i den unge Ruby Barnhill, men den største skuespillerprestasjonen leveres av kjempen selv, gestaltet av en digitalt bearbeidet Mark Rylance – som for øvrig vant en Oscar for sitt samarbeid med Spielberg i "Bridge of Spies". Rylance gir kjempen en varme, melankoli og sårbarhet som gjør at vi fascineres av personligheten hans og berøres av vennskapet mellom ham og den like ensomme jenta.

Kongelig visitt

Spielberg har alliert seg med flere av sine vante samarbeidspartnere for denne produksjonen, deriblant komponist John Williams, produsent Kathleen Kennedy og fotograf Janusz Kaminski. For ikke å glemme den nylig avdøde manusforfatteren Melissa Mathison, som også skrev regissørens klassiske "E.T." – en annen fortelling oppkalt etter initialene til kallenavnet på den mystiske og fremmede figuren som i hemmelighet blir venn med den unge hovedpersonen.

Selv om filmen i stor grad benytter moderne spesialeffekter, er "SVK" en gylden anledning for Spielberg til å fortelle en gammel og god historie på ellers klassisk vis. Tittelfiguren og de øvrige kjempene er svært livaktige, slik vi sant å si har blitt vant til for denne typen digitale figurer, samtidig som regissøren behandler det litterære opphavet med stor respekt.

Prisverdig nok uten å skulle legge inn en masse vitser for de voksne, slik dagens familiefilmer gjerne gjør. Mange av de eldre i salen vil uansett ha et nært og nostalgisk forhold til boka, og vil likevel finne mye å humre over – spesielt når den unge heltinnen tar med den svære vennen sin til selveste Dronningen for å få bukt med kjempeproblemet.

Litt for forsiktig

Samtidig kan man innvende at Spielberg nesten er for respektfull, med sin noe forsiktige tilnærming til materialet. Ikke minst kunne han ha gjort de slemme kjempene hakket skumlere, og med dette økt vår tilfredsstillelse når de – og her bør det advares om en spoiler – til slutt får sin straff.

Med fare for å bli kalt politisk korrekt (noe jeg for øvrig ikke ser noe galt i å være), synes jeg dessuten det er en smule umusikalsk når en militær intervensjon presenteres som den lykkelige løsningen i en barnefilm. Jo da, det er sånn i boka og, men man må likevel forholde seg til hvordan filmversjonen oppleves for dagens publikum. (Og slutten følger uansett ikke forelegget til punkt og prikke.)

Jeg har altså noen mindre innvendinger, men "SVK" i Spielbergs versjon har like fullt blitt et forførende, trivelig og tidvis magisk filmeventyr som vil glede både små og store kinogjengere.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

Promotion med annonselenker

Reisetips med annonselenker

LikeTweet

No comments:

Post a Comment