Thursday, February 11, 2016

It may come in 1400 homes on NRK plot – Aftenposten



Tidligere i dag sprakk nyheten om at NRK flytter fra Marienlyst. En forutsetning for flyttingen er at NRK får realisert verdiene som ligger på Marienlyst og selv klarer å finansiere et nytt hovedkontor.

- Marienlyst er bygget for en helt annet tid

I den forbindelse melder seg en rekke spørsmål om hvor mye av bygningsmassen som er fredet, hvordan NRK skal få finansiert flyttingen og hvor NRK skal ta veien.

Hvis NRK får solgt Marienlyst og dermed selv klarer å finansiere et nytt hovedkontor, kan de flytte i løpet av 5–10 år.

–Til grunn for dette ligger det at vi vil være en moderne, innovativ og teknologisk fremoverlent allmennkringkaster. I størrelse, kompleksitet og kostnader svarer ikke dagens bygg til våre krav. Jeg elsker å være her, men Marienlyst er bygd for en helt annet tid, sier kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen.

Det kan bygges 1300-1400 boliger på Marienlyst

Administrerende direktør i Selvaag Bygg, Bård Schumann, er blant de 4-5 selskapene som kan tenke seg å ta på seg et stort byutviklingsprosjekt på Marienlyst.

- En vurdering vi gjorde for et par år siden tilsa at det kan bygges 1300-1400 boliger der. Med dagens tomtepris betyr det at de kan få nærmere to milliarder for tomten, sier Schumann.

- Hvem er i markedet for å kjøpe Marienlyst?



- Vi, blant annet. Det er jo aktører som oss, som vil utvikle området der. Jeg tror ikke det er mer enn 4-5 som tar på seg så store byutviklingsprosjekter som det der.

Fakta om NRKs hovedkontor på Marienlyst 

Tror NRK vil flytte østover 

Schumann tror en institusjon på NRKs størrelse må flytte seg østover, fortrinnsvis helt ut i Groruddalen.

- Jeg for min del, synes det er en bra ting for byutviklingen å få en institusjon som NRK til Ulven, Løren, Hasle eller Økern. Der har de store nok tomter til det å bygge, sier Schumann som tror NRK vil se på tomter nærme offentlig kommunikasjon.

Mens Marienlyst på ingen måte vil være en vanskelig tomt og «selge» inn til folk.

- Det er det tettest bebygde området i Norge, så jeg tror den trenden med fortetting sentralt i Oslo vil fortsette. Og dette området er flott til det, det har grøntområder rundt seg, det er kort vei til sentrum og T-bane, og det er et populært område, sier Schumann.

Tror mange utbyggere vil kaste seg rundt nå

- Det er et solid stykke tomt i Oslos mest attraktive områder, sier analysesjef i Akershus Eiendom, Ragnar Eggen som tidligere har tippet at Marienlyst-tomten kan være verdt opp til 2,1 millarder.

Ifølge Eggen vil høyden på bygningene også ha noe å si for hvor mange kvadratmeter man kan realisere. I tillegg kommer altså Radiohuset som må få stå, dermed kan man få et prosjekt som minner om det gamle Rikshospitalet. Der ble den gamle Kvinneklinikken utviklet til kontorer og helsebygg, mens resten ble leiligheter.

- I en boligutviklingssammenheng vil det være interessant å rive så mye som mulig for å bygge mest mulig nytt, sier Eggen. Han tror at dersom NRK trenger omtrent 50.000 kvadratmeter, vil aksen Nydalen, Helsfyr, Økern og Ulven og til og med Valle være interessante utbygningsområder.

- Det er flere områder enn man tror. Da Statoil lette, fikk de et tosifret antall alternaitv. Det er lettere å få regulert næring enn bolig, og der blir også Fornebu aktuelt.

- Mange utbyggere vil kaste seg rundt nå og tenke dette kan være interesant for min tomt.

- Vi skal ta vare på Store Studio

Avdelingsdirektør for kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren, Hanna Geiran er klar på at Store Studio som mange er opptatt av skal ivaretas.

- Vi skal også ta vare ta vare på fasadene og mindre deler av interiøret i Radiohuset som kalles Det hvite hus på Marienlyst. Vi hadde jo bare én kanal og det var her kringkastingen holdt til, sier Geiran.

Ifølge Geiran skal bygget behandles som fredet så lenge en fredningssak pågår. Det betyr at bygget ikke kan rives, og at Riksantikvaren skal inn i saken hvis det planlegges endringer.

- Kan Store Studio flyttes til et annet sted?

- Store Studio er knyttet til Radiohuset og er en del av den virksomheten huset har hatt og har. Det er et godt prinsipp at man tar vare på kulturminner der de ligger. Det er et viktig bygg som har hatt betydning for mange, så vi håper det får en god videre bruk.

Kringkastingssjefen vil bygge nytt hovedkontor for 2000 ansatte

Kringkastingssjefen ser for seg et helt nytt bygg. Det må ligge sentralt og oppleves som åpent for publikum.

–Nå skal vi bruke tiden på å sikre et finansielt grunnlag før vi tenker på hvor vi skal og hvordan et nytt kringkastingshus skal se ut. Jeg tviler på at vi snubler over et passende hus i Oslo. Derfor tror jeg det må bygges nytt, sier Eriksen.

Marienlyst er langt større enn det NRK har behov for, og statskanalen bruker store midler hvert år på å tilpasse lokalene til dagens behov. Et nytt hovedkontor for de ca. 2000 ansatte på Marienlyst kommer derfor til å bli betydelig billigere i drift, ifølge Eriksen.

Han vil ikke spekulere om hva NRK kan få for et salg av Marienlyst eller hvem som kan komme til å ta over.

–Det er dette vi skal jobbe med nå. Reguleringsplaner og fredningsbestemmelser spiller inn her. Bygget har høy arkitektonisk verdi, og vi skal gjøre dette med den respekten som området krever, sier Eriksen.

Les også

Advarer NRK mot å gå i samme felle som Dansk Radio

Richard Aune er leder av NRKs Journalistlag og tror det kan være en god idé å flytte, og kaller dagens lokaler for lite hensiktsmessige.

- Men vi ber om forsiktighet og ingen forhastede beslutninger. Vi må være helt sikre på at det er det beste for produksjonen å flytte, og at det er økonomisk forsvarlig. Vi kan ikke kutte navlestrengen før vi er helt sikre på dette. Vi så veldig tydelig hva som skjedde i Danmark, der kuttet de navlestrengen for tidlig, og de begynte å bygge. Det ble mye dyrere enn de trodde, og over 500 måtte forlate jobbene sine, sier Aune.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment