Friday, February 19, 2016

Author of “To Kill a Mocking Bird” is dead – Aftenposten



Flere internasjonale medier og mange Twitter-brukere melder nå at den amerikanske forfatteren er død.

Ved 17-tiden ble også dødsfallet bekreftet av hennes forlegger, Harper Collins:

“Harper Lee gjorde det ekstraordinære med sin skriving: Hun forandret verden. Vi vil for alltid være takknemlige for henne og hennes arbeid”, skriver forleggerselskapet på Twitter.

Utga bare to bøker

89-åringen fikk i løpet av sitt liv kun publisert to bøker: «To kill a mocking bird» (Å drepe en sangfugl) og «Sett ut en vaktpost», som først kom i fjor.

Hennes første bok ble tildelt den prestisjetunge Pulitzer-prisen, og er anerkjent som en av amerikansk litteraturs største klassikere.

Filmen fikk tre Oscar

Å drepe en sangfugl ble oversatt til mer enn 40 språk. Boken ble filmatisert i 1962, regissert av Robert Mulligan. Gregory Peck fikk Oscar for sin hovedrolle som Atticus Finch året etter.



Filmen fikk også Oscar for beste tilrettelagte manus og i klassen som i dag heter beste produksjonsdesign.

Bok nummer to er basert på en tekst hennes advokat fant i forfatterens gamle papirer, og kom ut under stort hemmelighetskremmeri i 2015.

På pensum for gode holdninger

Sett ut en vaktpost ville neppe blitt publisert i nåværende form om den ikke kunne lanseres som litt av et comeback. Men selv om det ikke er en vellykket roman i seg selv, vil den bli stående som et interessant eksempel på hvordan et litterært materiale kan skifte karakter ved valg av form og perspektiv”, skrev Aftenpostens anmelder Ingunn Økland.

Drep ikke en sangfugl ble pensum på amerikanske skoler og universiteter for sine gode holdninger. Sett ut en vaktpost vil bli pensum på litteraturstudier for sammenlignende analyse”, var hennes konklusjon.

Venninne av Truman Capote

Harper Lee var også en god venninne av Truman Capote, og er kjent for å ha hjulpet ham med filmatiseringen av hans bok, Med kaldt blod.

Krimdramaet kom ut i 1967, og ble regissert av Richard Brooks. Den ble nominert til fire Oscar-statuetter.

Det har i årevis versert gjentatte rykter om at Capote faktisk skrev Å drepe en sangfugl  for henne, men dette er blitt avvist av blant andre den pensjonerte professoren Wayne Flynt ved universitetet i Auburn.

I et intervju med National Public Radio (NPR) i USA i 2006 viser han til nye beviser som ifølge ham gjør en ende på spekulasjonene.

Saken oppdateres

Les også
LikeTweet

No comments:

Post a Comment