Friday, February 12, 2016

Sossen Krohg (92) is dead – Aftenposten



Skuespiller Sossen Krohg (92) døde natt til fredag.

De seneste årene var Sossen Krohg kjent som Astrid Anker-Hansen i Hotel Cæsar på TV 2. Krohg var med i serien fra starten i 1998 til april 2010.

Sossen Finne Anker Krohg var født 18. desember 1923 i Kristiania. Hun ble ansatt ved Det norske teatrets teaterskole etter at hun tok eksamen i 1946.

Hun ble senere ansatt ved Folketeateret, hvor hun var fram til 1960, ifølge NTB.

– Hun har levd et flott liv og opplevd mye bra. Hun var veldig fornøyd, men var også svak en stund og klar over at det gikk den veien, sier hennes sønn Frode Krohg til NRK.

Maurstad: Husker henne fra barndommen

Skuespillerkollega Toralv Maurstad jobbet med Krohg i Hotel Cæsar i mange år, og husker i henne i tillegg godt fra bybildet og kulturlivet.

- Hun var alltid en glede å være sammen med. Hun var en original, med overraskende humor og mange meninger. Hun var proff og dytkig i rollen sin, sier Maurstad til Aftenposten.



Han minnes Krogh fra barndommen, da hun gikk et par trinn ovre ham på Ris skole i Oslo.

- Allerede da var hun en markant og flott jente, sier Maurstad.

- Trist å høre at Sossen Krohg har gått bort. Takk for alt du har betydd og ditt fantastiske bidrag til et mangfoldig kulturliv i 70 år, skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i en Twitter-melding.

Tom Sterri: Fikk bakoversveis av Sossen Krohg

Også Tom Sterri var kollega med Krohg i Hotel Cæsar. Han husker henne som et eneste stort glis – hjertelig, varm og generøs.

- For mange, i hvert fall på hennes egen alder, var hun nok itt på kanten. Jeg har fått mang en god latter av ting hun sier som jeg ikke forventer av et menneske på 90, sier Sterri til Aftenposten.

Han trekker frem et eksempel:

- Av høflighet gikk jeg foran henne i en trapp en gang, for en mann skal jo ikke ga bak en kvinne i trappen. Hvorfor ikke det?, spurte hun. Jeg forklarte at det var fordi de da kan se rett opp i kvinnens skjørt. Hun svarte: Men er det ikke det dere vil da? Sånt får en mann på 50 bakovesveis av, ler Sterri.

Videre sier han at Krohg var en dyktig skuespillerkollega.

- Astrid Anker-Hansen er så langt unna Sossen Krohg som det går an å komme, så hun hun var en bra skuespiller. Så ydmyk og takknemlig for å ha jobb på Hotel Cæsar, selv om det  var vi som skulle være takknemlige for å ha henne der, sier Sterri.

Fersk biografi

Høsten kom biografienSossen – bohemdronningen av Hugo Lauritz Jenssen, der Krohgs liv beskrives over nesten 400 sider.

Blant annet snakker skuespillerne om hvordan hun som alkoholdebuterten som 13-åring, og begynte å gå på nattklubb to år senere.

Seksbarnsmorens introduksjon av miniskjørt i Oslo utløste på 1960-tallet «en opphisset offentlig debatt», heter det i boken.

Krog var med på oppstarten av Club 7 i Oslo i 1966, der hun var ansatt frem til 1985.

Aftenposten intervjuet Krohg i oktober i fjor. Da sa skuespilleren blant annet at hun ikke lenger så på serien.

- Jeg venter på å bli spurt om å spille spøkelse. I Hotel Cæsar. I mellomtiden blir det deilig å lese den nye boken om meg selv, sa Krohg.

Lang skuespillerkarrière

Krohg har blant annet spilt Anitra i «Peer Gynt» og Irma i «Den gale fra Chaillot».

Skuespilleren hadde roller i løpet av sin lange karrière roller i 20 filmer, deriblant Døden er et kjærtegn (1949), Det tause flertall (1977), Liv og død (1980), Bryllupsfesten (1989), Herman (1990), Brødrene Dal og legenden om Atlant-Is (1994) og Glasskår (2002).

Sossen Krohg ble født Sossen Anker Olsen. Hun var gift med Thorleif Schjelderup i årene 1940-1944. De fikk to barn sammen, ifølge Wikipedia.

Senere giftet hun seg med kunstneren Guy Krohg, som var barnebarn av maleren Christian og Oda Krohg og sønn av maleren Per Krohg. Tilsammen fikk hun seks barn, men mistet tre av dem. Guy Krohg døde i 2002.

Den siste bohemen

Sammen bodde de mange år i Paris, men selv om de to hadde et godt forhold, var det andre menn i hennes liv – og andre kvinner i Guys.

– Etter hvert forsto jeg at min mann ville hjem fordi han hadde en dame i Oslo, til og med hadde han to. Fy. Men jeg var ikke bedre selv. Vi hadde det herlig. Jeg var så glad i menn; jeg liker menn. Min mann godtok det, sa Krohg til Aftenposten.

Selv skriver Jenssen følgende om Krohg i biografien.

– Kvinner som Sossen er gått ut av produksjon. Hun er virkelig den siste bohemen.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment