Thursday, February 11, 2016

NRK should move from Marienlyst – Aftenposten



Styret vedtok onsdag å jobbe med salg av Marienlyst med sikte på å finansiere et nytt hjem for NRK.

Hvis NRK får solgt Marienlyst og dermed selv klarer å finansiere et nytt hovedkontor, kan de flytte i løpet av 5–10 år.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier han elsker Marienlyst, men at dagens NRK-lokaler er bygd for en helt annet tid.

– Til grunn for dette ligger det at vi vil være en moderne, innovativ og teknologisk fremoverlent allmennkringkaster. I størrelse, kompleksitet og kostnader svarer ikke dagens bygg til våre krav, sier han.

Eriksen ser for seg et helt nytt bygg. Det må ligge sentralt og oppleves som åpent for publikum.

– Nå skal vi bruke tiden på å sikre et finansielt grunnlag før vi tenker på hvor vi skal og hvordan et nytt kringkastingshus skal se ut. Jeg tviler på at vi snubler over et passende hus i Oslo. Derfor tror jeg det må bygges nytt, sier Eriksen.

- Trenger mindre plass og billigere lokaler

Marienlyst er langt større enn det NRK har behov for, og statskanalen bruker store midler hvert år på å tilpasse lokalene til dagens behov.



Et nytt hovedkontor for de ca. 2000 ansatte på Marienlyst kommer derfor til å bli betydelig billigere i drift, ifølge Eriksen.

- NRK har levd 80 gode år på Marienlyst. Men man trenger ikke være Einstein for å skjønne at dette bygget ikke passer en moderne mediebedrift. Det er et stort bygg, og over en tredjedel av arealene våre er fellesarealer og transportsoner som gjør at vi bruker for lang tid fra det ene til det andre, sier Eriksen.

Eriksen har lenge ønsket å selge

Dagens Næringsliv skrev for snart to år siden at Thor Gjermund Eriksen ønsket å selge Marienlyst for å få råd til å bygge et nytt kringkastingshus.

Da beregnet Akershus Eiendom at Marienlyst kan oppnå en pris på mellom 1,1 og 2,1 milliarder kroner.

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig sa samtidig at NRK Marienlyst er et av de mest attraktive boligområdene sentralt i Oslo.

– Det naturlige er å rive det man får lov til og bygge boliger, sa han til DN.

Vet ikke hva de kan få for Marienlyst

Eriksen vil ikke spekulere om hva NRK kan få for et salg av Marienlyst eller hvem som kan komme til å ta over.

– Det er dette vi skal jobbe med nå. Reguleringsplaner og fredningsbestemmelser spiller inn her. Bygget har høy arkitektonisk verdi, og vi skal gjøre dette med den respekten som området krever, sier Eriksen.

Da det fortsatt var aktuelt for Norge å søke OL i 2022, ble det planlagt å bygge et mediesenter i Groruddalen i Oslo. Samtidig dukket det opp et forslag om at NRK kunne flytte inn i de samme lokalene i etterkant av lekene.

Eriksen, som selv er fra Høybråten i Groruddalen, ønsker seg ikke dit.

- Jeg elsker Groruddalen, men jeg ikke sikker på NRK skal være der. Før vi tenker på nytt bygg, må vi uansett vite hva vi kan bygge for, sier han.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment