Sunday, May 15, 2016

Ukraine won the Eurovision – Aftenposten



Ukrainske Jamala og hennes låt 1944 har ligget høyt på oddslistene, og hun har imponert på scenen gjennom hele finaleuken i Stockholm.

Til slutt sto hun igjen som vinner av hele sirkuset, etter en meget jevn og spennende avstemning.

– Jeg vil gjerne ha fred og kjærlighet til alle. Tusen takk! sa Jamala etter seieren.

Aftenposten fulgte finalen live:

Direkteblogg: Eurovision-finalen 2016

Etter at jurystemmene fra 42 land var talt opp, ledet australske Dami Im ganske klart. Men da seerstemmene kom etterpå, ble det langt mer spennende mellom trioen Australia, Ukraina og Russland.

Avgjørelsen kom ikke før aller siste tall ble lest opp, da Russland havnet knepent bak. Topp tre ble til slutt Ukraina med 534 poeng, Australia 511 og Russland 491.

Jamalas seier er Ukrainas andre i Eurovision. Landet vant også i 2004 med Ruslana og Wild dances.





Overraskende seier

Låten 1944 handler om Jamalas bestemor, og inspirasjonen til teksten er hentet fra året 1944, da Stalin deporterte alle Krim-tatarer fra Ukraina til Asia. Krimtatarene fikk lov til å flytte tilbake på 1980-tallet, men har på ny fått problemer etter at Russland annekterte Krim i mars 2014.

Jamalas far er også tatar.

Krim var en del av det russiske imperiet, men i 1954 ble Krim en del av den sovjetiske delrepublikken Ukraina.

– Vi så vel ikke helt den komme. Jeg trodde ikke at denne låten skulle få så mange stemmer at den til slutt snek seg forbi sin erkefiende Russland, sier den norske MGP-klubbens leder Morten Thomassen.

– Det er helt klart et politisk budskap i denne låten, og nå blir det spennende å se om Russland i det hele tatt vil delta neste år. Og spennende å se om Ukraina er et land som faktisk kan arrangere en finale, sier Thomassen.

Jublende president

Ukrainas president Petro Porosjenko var jublende glad etter seieren: – Ja! skriver presidenten på Twitter.– En fantastisk framføring og seier. Hele Ukraina takker fra deg hjertet, skrev han i en kommentar til sangen, som kan tolkes politisk i landets konflikt med Russland.

Den russiske avisen Russia Today har registrert den ukrainske seieren, og kommenterer nøkternt at “Den ukrainske sangeren Jamala vant Eurovision Song Contest 2016 med en kontroversiell sang om Stalins forvisninger av tatarer fra krim”.

På Twitter jublet glade ukrainere, mens sure russere klaget over alt fra at sangen var for dårlig til estetikk eller at de rett og slett ikke liker Ukraina.

– Den største seierherren her i kveld var uansett det nye tellesystemet. Det var så spennende som fy helt inn.

923.000 så Norge ryke ut av Eurovision

Ifølge NTB vakte låtvalget til Ukraina harme allerede før Eurovision-sirkuset hadde startet i Stockholm.

– Jeg er sikker på at det ble gjort for å ydmyke Russland. Vi håper at Eurovision-ledelsen vil nekte å tillate et slikt bidrag i konkurransen, uttalte Vadim Dengin, som er nestleder i den russiske Dumaens informasjons- og kommunikasjonskomité i mars.

Justin stjal showet

På oddslistene i forkant av finaleuken i Stockholm var det russiske Sergey Lazarev som lå fast helt øverst. Bak ham kom artistene fra Ukraina, Australia, Frankrike, Sverige og Malta.

Underveis i finalen havnet for øvrig alle de 42 deltagerne i skyggen av den amerikanske superstjernen Justin Timberlake, som fremførte en miks av to låter som pauseinnslag.

Mange eksperter har ment at hans deltagelse her er et bevis på at Eurovision nå for alvor er blitt stuerent i musikkbransjen over hele verden.

Norge røk ut i semifinalen

Finalen i den 61. Eurovision Song Contest gikk av stabelen i Globen i Stockholm lørdag kveld. Interessen for den sjette finalen gjennom tidene i Sverige har vært så enorm at man også fylte opp langt større Tele 2 Arena rett ved siden av med titusenvis av fans.

Norge og Agnete Johnsen var med i torsdagens andre semifinale med låten “Icebreaker”, men var ikke blant de ti artistene som gikk videre til finalen derfra.

Se intervjuet med Agnete etter semifinalen:

- Jeg er så utrolig stolt av at jeg klarte å stå på den scenen i dag

Finalen gikk dermed uten norsk deltagelse for tredje gang det siste tiåret. Ifølge MGPs musikksjef Jan Fredrik Karlsen vil man til neste år tenke mer på hvilken type låt som kan treffe bredt over hele Europa.

Årets bidrag ble for “annerledes” for både fans og juryer.

«Det var låten som sviktet, ikke Agnete» 923.000 så Norge ryke ut av Eurovision Han startet det hele for svenskene

LikeTweet

No comments:

Post a Comment