Sunday, March 13, 2016

Carol: An impressive and strong love story – Page2

Carol

USA 2015

Regi: Todd Haynes

Med: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson, John Magaro, Cory Michael Smith, Kevin Crowley

Aldersgrense: Tillatt for alle

Denne filmen er basert på en roman av Patricia Highsmith, mest kjent for psykologiske thrillere som «Strangers on a Train» og «Den talenfulle Mr. Ripley» – begge filmatisert. «Carol» er på sin side et romantisk drama, som forfatteren utga under pseudonym i 1952, fordi den skildrer et forhold mellom to kvinner.

Road trip

Handlingen utspiller seg i etterkrigstidens USA, nærmere bestemt i overgangen fra 40- til 50-tallet. Den unge kvinnen Therese (Rooney Mara) jobber i lekebutikk på Manhattan, fotograferer på fritiden og har en kjæreste som vil at de skal ta skrittet over i det etablerte. Therese holder imidlertid tilbake, og synes å savne noe mer i livet.

I ET FORHOLD: Cate Blanchett og Rooney Mara innleder et forhold i 1940-tallets Amerika i «Carol».

Norsk Filmdistribusjon

Når den noe eldre kvinnen Carol (Cate Blanchett) er innom butikken,  oppstår en kontakt mellom henne og Therese, som snart utvikler seg til et vennskap. Carol står midt i en konflikt med sin fraseparerte mann om hvem som skal ha ansvaret for deres lille datter. Etter en stygg forhandlingsrunde ønsker hun å komme seg vekk for en periode, hvorpå Therese takker ja til å bli med. Og underveis på denne bilturen blir det åpenbart at de to kvinnene nærer mer enn vennskapelige følelser overfor hverandre.

Melodrama

Litt flåsete og overforenklet kan man kanskje kalle «Carol» en kvinnelig utgave av «Brokeback Mountain». Filmen har imidlertid vel så mye til felles med Hollywoods klassiske melodramaer, som er en langt stoltere sjangertradisjon enn begrepets senere konnotasjoner skulle tilsi. I likhet med «Carol» var disse gjerne visuelt elegante filmer om mennesker som måtte undertrykke sine følelser til fordel for fasade og konvensjoner, i en tid da kravene i så måte var enda sterkere enn på Don Drapers sekstitall.

«Carol» er regissert av Todd Haynes, som blant annet har «Safe», «Velvet Goldmine», «Far from Heaven», «I'm Not There» og HBO-serien «Mildred Pierce» på sin filmografi. Filmen var valgt ut til hovedkonkurransen i Cannes, hvor Rooney Mara ble belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller. Nylig var hun også nominert til Oscar for beste birolle for sin innsats i filmen, mens hennes motspiller Cate Blanchett var nominert i kategorien for beste hovedrolle. Man kan for så vidt diskutere hvem som har hoved- og birolle, men det er uansett liten tvil om at de begge gjør fremragende rolletolkninger, i en film som er helt avhengig av subtile og nyanserte prestasjoner fra de to sentrale skuespillerne.

Stadig aktuell

Filmen er hovedsakelig kronologisk fortalt, men begynner med en tilsynelatende triviell scene som egentlig innleder slutten – og som blir svært emosjonelt ladet når vi ser den igjen med kjennskap til forhistorien. Et relativt enkelt grep, men som like fullt demonstrerer at «Carol» ikke bare er velspilt, men også en imponerende velfortalt film.

«Carol» er et gripende drama som ikke bare handler om homoseksualitet, men også mer generelt om uavhengighet og frihet fra konvensjoner. Og selv om mye har endret seg siden tiden den utspiller seg i, oppleves filmen fortsatt som relevant – av mange av de samme grunnene som gjorde at det fortsatt var nødvendig å markere kvinnedagen tidligere denne uka.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

Shopping med annonselenker

Promotion med annonselenker

LikeTweet

No comments:

Post a Comment