Friday, March 18, 2016

Morten Krogsvold been sentenced to conditional imprisonment for 60 days – Aftenposten



Fredag måtte den anerkjente fotografen Morten Krogvold møte i retten. I påtalemyndighetens tiltale kan man lese at Krogvold i perioden 2008 til 2009 unnlot å føre eller besørge føring av regnskap for enkeltmannsforetaket sitt. Fotografen har heller ikke levert selvangivelse for årene 2007, 2008, 2009 og 2011. 

Har hatt for dårlig oversikt over regnskapet

Det foreligger en tilståelsesdom fra Krogvold, og i tiltalen fremmes påstand om inndragning. I straffeforslaget fra påtalemyndighetene er derimot ikke denne påstanden fremmet. I retten forteller Krogvold fredag formiddag at han står ved sin politiforklaring.

Det økonomiske rotet er ifølge ham resultat av en agent som sluttet, og en nærstående som skulle ta over bokføringen.

Selv skulle han gjennomføre et stort prosjekt i Roma, som medførte mye mer arbeid enn det han hadde forestilt seg. 

Prosjektet medførte enorme utgifter og kom på etterskudd, situasjonen ble vanskelig, men Krogvold hadde tro på at det skulle ordne seg etter hvert. Han hadde bilagene, men sørget ikke for at regnskap ble ført og næringsoppgaver sendt.

Har fått en lærepenge

Fredag ettermiddag falt dommen. Krogvold har ifølge sin advokat ingen planer om å anke denne dommen.

- En av lærepengene er at det går an å kommunisere med skattemyndighetene, sier Krogvold, og understreker at han er lei for det som skjedde. Men fordi han ønsket å gjøre opp for seg føler han at skattemyndighetene har møtt ham med respekt. Krogvold roser velferdsstaten i sin forklaring.



Fotografen forsikrer at det ikke er en nærstående som tar seg av regnskapet. Krogvold har gjort opp for seg, og skylder ikke staten penger når han står i retten. 

Brudd på menneskerettighetskonvensjonen

Krogvolds advokat Sverre Lilleng viser til at etterforskningen har tatt altfor lang tid, noe som er brudd på den internasjonale menneskerettighetskonvensjonen. Videre argumenterer advokaten at straffen er lagt for høyt og at momsforholdene er vektlagt altfor mye.

- Menneskerettighetsbruddene i denne saken er ganske massiv, sier advokaten og føyer til at pålegget om at Krogvold må ha regnskapsfører i de fem neste årene er urimelig. Dette vil bety utgifter på omtrent 30.000 kroner per år.

- Det kan se ut som det er nødvendig da? sier tingrettsdommer Torbjørn Breistrand og trekker på smilebåndet.  

Aktuell med en ny utstilling

- Det synes ikke aktuelt å fastsette en dom er strengere enn det som er foreslått, sier dommeren og forklarer at han vil bruke litt tid på dommen, og at Krogvold vil få den tilsendt. 

Siden det foreligger en tilståelsesdom er allerede Krogvold innvilget strafferabatt. I forkant av fredagens møte i retten, har Krogvold i flere intervjuer forklart at han ønsker å gjøre opp seg, og håper på en betinget dom.

- Dette har hengt over meg i tre år. Jeg har ikke levert selvangivelser siden 2009. Jeg trodde at regnskapet mitt var i orden. Men så viste det seg at selvangivelsene ikke var blitt innlevert, sa Morten Krogvold til Dagbladet. Det ble kjent at fotografen hadde blitt politianmeldt samtidig som Nasjonalbiblioteket lanserte sin store portrettutstilling Image. Her vises 30 utvalgte portretter av samtidsforfattere som Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Linn Ullmann, Karl Ove Knausgård, Hanne Ørstavik, Jon Fosse og Kjell Askildsen. Alle bildene tatt av Krogvold.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment