Wednesday, December 16, 2015

Star Wars The Force Awakens – Kraften har gjenoppstått – Side2

Star Wars – The Force Awakens – USA 2015.

Regi: J.J. Abrams

Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher, Oscar Isaac, Mark Hamill, Lupita Adam Driver, Peter Mayhew med flere

Aldersgrense 12 år

Det skal sies først som sist. Undertegnede var i mange år en die hard Star Wars-fan.

Når den ikoniske starten med den liggende teksten tar til i «The Force Awakens», er det derfor ikke fritt for at det bruser litt ekstra i årene, samtidig som jeg ber en stille bønn om at J.J Abrams har klart å gi stjernekrigen den samme reale vitamininnsprøytningen som han for få år siden ga til «Star Trek».

Jeg har faktisk ikke tenkt til å fortelle deg handlingen i filmen, for det er nesten klin umulig å skrive noe artig uten å lage en spoiler-fest du aldri ville tilgitt meg for. Det jeg kan si er at «The Force Awakens» på mange måter går dypere, gir mer kjøtt på beinet, dropper de cheesy replikkene som satt så dårlig i de tre prequel-filmene og gakker rett tilbake til den galaksen vi følte oss hjemme i. Den fra 1977.

Det gikk ikke som ventet i en galakse langt, langt borte. Den elleville (og noe kleine) dansen i ewok-land, som avslutter «Jediridderen vender tilbake», er bare et pusterom. Alle levde ikke lykkelig i alle sine dager. Snart er det Kraftens iboende ondskap minst like sterk som den var under Darth Vader, og ubehagelig nær våre opprinnelige Star Wars-venner.

KRAFTEN SPRER SEG: Kylo Ren er en ny form for Darth Vader, men langt mer nyansert og menneskelig.

Disney

Krig, sorg og savn

JJ Abrams tar opp tråden noen tiår etter «Et nytt håp», «Imperiet slår tilbake» og «Jediridderen vender tilbake». På planeten Jakku jobber Rey (Daisy Ridley) blant vrakrestene som falt ned fra himmelen under Imperiets store fall. Og venter på noe hun ikke helt vet hva er. Det er i alle fall ikke Finn (Joseph Boyega), en stormtrooper med samvittighet, som får en uventet mulighet til å rømme fra den slagkraftige, nye Dødstjernen. Sammen blir de trukket ut av sine regelbundne liv og inn i galaksens storpolitiske spill.

«Chewie, we’re home». Harrison Ford er i nyansert toppform og innehar «The Force Awakens»’ beste replikker. En stor glede for fansen er det at Peter Mayhew fremdeles spiller wookien Chewbacca.

Disney

Det varer heldigvis ikke lenge før to gamle kjente fjes dukker opp, i en laaangt eldre Han Solo og wookien Chewbacca (Go wookie!). Vidunderlig nok er ikke de gamle helter bare staffasje i «The Force Awakens». Harrison Ford får briljere i gode, kjente Star Wars-fraser og nye fulltreffere, faktisk er det han som har filmens aller beste replikker.

Men han er sliten, og prinsesse Leia (Carrie Fisher) er sliten – av krig og savn og sorg. Det synes på dem begge, og gir filmen en ekstra dimensjon.

LIVSTRETTE: Leia og Han har gjennomlevd et liv i krig og flukt i «The Force Awakens».

Disney

Fanfest

Fra Harrison Ford trer inn på lerretet, er «The Force Awakens» en fanfest uten like. Abrams er så (velkommen) glad i den gamle Star Wars-mytologien at undertegnede en periode lurer på om han bare har tenkt å kopiere «Et nytt håp» med litt større fart og nye rollefigurer.

Handlingen foregår i en galakse langt, langt borte. I galaksen finnes Kraften som gjennomsyrer alt.

Noen mennesker og vesener har Kraften i seg. Jedi-ordenen, som nesten er utdødd, er mektige folk som bruker denne i de godes tjeneste. Luke Skywalker fra de originale filmene. er den siste Jediridderen.

Men Kraften bør brukes også til å fremme ondskap, i originalfilmene av Darth Vader. i The Force Awakens av Kyla Ren.

I filmene kjempes det om makten og friheten over galaksene i form av en fascistisk stormakt som ikke skyr noe og Motstandsbevegelser ledet av general Leia Organa.

For Abrams stjæler over en lav sko, men han gjør det med kløkt, kunnskap og kyndig regi. Selv om regissøren kanskje drar denne kjælingen med den originale fansen litt langt, føles «The Force Awakens» først og fremst som en frisk, velopplagt og tiltrekkende historie. Som en underliggende kraft i seg selv ligger John Williams' ikoniske musikk og klimprer på gjenkjennende strenger.

Frem med kvinnene

«The Force Awakens» er Star Wars-fans våte drøm. Mens vi trøkkes tilbake i setet scene etter scene i rasende hyperfart, retter regissøren opp skaden opphavsmann George Lucas selv gjorde med sine såkalte «prequels».

«The Force Awakens» store sjakktrekk er at den setter kvinnen i sentrum, både i form av general Leia Organa (Carrrie Fisher), mens mest den totalt ukjente Daisy Ridley. Farvel, anonymitet!

Får trua tilbake

Den unge kvinnen, som uforvarende havner midt i kampens hete, er filmens mest handlekraftige og naturlige midtpunkt. John Boyega som Finn er også et strålende bekjentskap og det gnistrer av samspillet mellom dem.

NY STJERNE: Daisy Ridley vil få ikonstatus som Rey.

«The Force Awakens» dropper CGI når den skal droppes, og gjør den beste bruken av 3D vi har sett på mange år. Må du ha sett de originale filmene? Tja – det hjelper i alle fall. Men «The Force Awakens» vil trekke en helt ny skare av fans til Star Wars-universet. JJ Abrams er mannen som vil gi folk trua på Star Wars i tiår fremover.

FLYKTER FRA DET ONDE: Daisy Ridley og John Boyega som Rey og Finn – kvinnen først – alltid.

Disney

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du være med å si din mening om oss? Klikk her for å bli med i vårt leserpanel og vinn iPad Air2

Reisetips med annonselenker

Promotion med annonselenker

LikeTweet

No comments:

Post a Comment